Balder Dendievel

Bio.

Balder Dendievel werd op 11 januari 2002 in Oostende geboren. Op 4-jarige leeftijd leerde zijn moeder Kristien Devolder, zelf professioneel muzikante, hem de beginselen van het vioolspel. Toen Balder vijf jaar oud was, schakelde hij over op hobo en slagwerk. Op zijn achtste nam hij er ook orgel bij. Tot in juni 2015 volgde hij deze instrumenten in het Stedelijk Conservatorium van Brugge, sinds september 2015 is hij student hobo aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en student orgel en slagwerk aan de!Kunsthumaniora Antwerpen. Zo combineert hij zijn bacheloropleiding met de middelbare school. Balder ontplooit zich tot een veelzijdig musicus: hij is actief als orkest- en kamermusicus en als solist. Hij won verschillende prijzen en is vast lid van het Euregio Jeugdorkest en van het ensemble I Fratelli, dat hij vormt met zijn vier broers. In zijn vrije tijd is hij bezig met filosofie en geschiedenis. Balder is artiest in residentie bij SWUK Vlaanderen (www.swuk.be).

Balder als (alt)hoboïst.

Foto genomen na het concert van 7 mei 2017 in Leuven met het Leuvens Alumni OrkestToen Balder op 5-jarige leeftijd de hobo leerde kennen, wilde hij meteen het instrument leren bespelen. Hij startte met privélessen, tot hij op zijn achtste op het Stedelijk Conservatorium van Brugge begon. Zijn leraar was Jan Wauters. Sinds september 2015 is hij student aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, in de klas van Luk Nielandt. Hij doet dit in combinatie met zijn middelbare school en een opleiding althobo aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge. Daarnaast is hij lid van de I SOLISTI Academy.
Balder concentreert zich op het brede hoborepertoire van barok tot nu. Ook draagt hij het uitvoeren van recente en/of minder bekende hobo- en kamermuziek hoog in het vaandel: hij creëerde bijvoorbeeld een werk voor Engelse hoorn solo van de jonge componist Lucas Robert Van Vlierberghe. In kamermuziekverband verzorgt Balder bevlogen uitvoeringen van werken van Jan De Maeyer, Wim Henderickx en binnenkort ook Jasper Charlet. 

In 2014 soleerde hij na een succesvolle solistenwedstrijd in het concerto van Cimarosa met het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen (nu Amaj Jong Symfonisch Gent). In februari van dit jaar werd Balder 2de laureaat van de Hobo-wedstrijd van het Symfonisch Jeugdorkest Edegem. Als gevolg daarvan voerde hij met dit orkest de eerste beweging van het concerto van Mozart als solist uit. Ook het Artemis Orkest, Con Spirito Kamerorkest en het Leuvens Alumni Orkest nodigden Balder reeds uit als solist. Grote hobowerken, zoals de concerti van Marcello, Haydn en Strauss of de Metamorfosen van Benjamin Britten, behoren tot zijn repertoire. Als kamermusicus is hij actief met zijn ensemble I Fratelli (www.i-fratelli.be) en kamermuziekensembles op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waaronder het Young woodwind trio Antwerp met Jappe Dendievel (fagot) en Anne Fuhrmann (klarinet). 

Balders grootste liefde is het orkest. Zo maakte hij op 10-jarige leeftijd met het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen (nu Amaj Jong Symfonisch Gent) o.l.v. Geert Soenen een concertreis naar het Verenigd Koninkrijk. Daarna bleef hij nog 4 jaar actief in dit orkest, eerst als tweede en later als eerste hoboïst. Momenteel is Balder lessenaaraanvoerder hobo in het Euregio Jeugdorkest, na een succesvolle auditie in 2016. Met dit orkest, gedirigeerd door Hans Casteleyn, concerteert hij in heel wat zalen in Nederland en België. Ook werd hij reeds uitgenodigd door de orkesten Nuove Musiche, het Symfonieorkest van de Munt en het Belgian National Orchestra, en treedt hij aan als plaatsvervangend hoboïst bij I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp. 

Balder behaalde de volgende prijzen/werd laureaat op volgende wedstrijden:

 • 3de prijs op het Vlaams kampioenschap Vlamo, 2011
 • 1ste prijs op Jonge Solisten aan Zee, 2013
 • 1ste prijs op Vlamo, 2014
 • 1ste prijs op The eMuse International Online Competition, 2014
 • 1ste prijs op het nationaal kampioenschap Sonatina, 2014
 • Laureaat van de Solistenwedstrijd van het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen, 2014
 • 3de prijs op Vlamo, 2015
 • 2de prijs op Jonge Solisten aan Zee, 2015
 • 1ste prijs op The eMuse International Online Competition, 2015
 • 1ste prijs op The eMuse International Online Competition, 2016
 • Diploma/prijs van Rising Star op The eMuse International Online Competition, 2016
 • 2de laureaat op de Hobo-wedstrijd van het Symfonisch Jeugdorkest Edegem (SJOE), 2017
 • 1ste prijs op de Honda Competiton for Classical Music, 2018 
 • 1ste prijs op The eMuse International Online Competition, 2018 
 • In juni 2018 ontvangt Balder het Gouden Label Jong Talent van Klassiek Centraal. 


Balder speelt op een hobo van het merk Rigoutat Expression uit 2016. Ook zijn althobo is vervaardigd door Rigoutat, in 2015. 

Balder als slagwerker.

Foto genomen tijdens Balder begon op zijn vijfde naast hobo ook met slagwerk, in de plaatselijke muziekschool van zijn gemeente Oostkamp. Hij zette zijn opleiding op 8-jarige leeftijd verder in het Stedelijk Conservatorium Brugge, bij Kris Van Zielighem. Sinds september 2015 is Balder leerling aan de!Kunsthumaniora Antwerpen, in de klas van Koen Wilmaers. 

Zijn voorliefde voor het orkest is ook in zijn activiteiten als slagwerker terug te vinden. Balder concentreert zich vooral op de pauken en de marimba. Hij was drie jaar eerste solist pauken in het orkest van het Stedelijk Conservatorium Brugge en in de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Oedelem treedt hij regelmatig aan als gastpaukenist. Verder deed hij ervaring op in verschillende projecten, zoals het oratorium Home@Xmas van Michaël Vancraeynest.

Balder behaalde volgende prijzen:

 • 2de prijs op het Vlaams kampioenschap Vlamo, 2013
 • 3de prijs op de Antwerp Percussion Competition (APC), 2016
 • 2de prijs op de Antwerp Percussion Competition (APC), 2017 

Balder als organist.

Toen Balder voor de eerste keer het orgel als volwaardig concertinstrument hoorde, was hij zo onder de indruk dat hij het instrument zelf begon te bespelen. Hij startte op 8-jarige leeftijd in het Stedelijk Conservatorium van Brugge, in de klas van Ignace Michiels. Sinds september 2015 studeert hij bij Bart Rodyns aan de!Kunsthumaniora Antwerpen.

Als organist concentreert Balder zich vooral op het barokke repertoire. Componisten als Frescobaldi, Sweelinck en J. S. Bach liggen hem na aan het hart. Ook is hij vaak te horen in barokmuziek voor fagot en orgel, die hij samen met zijn jongere broer Jappe uitvoert. Verder begeleidt Balder regelmatig kerkdiensten.

Balder behaalde volgende prijs:

 • 1ste prijs op de Orgelwedstrijd van de Vlaamse Orgeldagen Bornem 2017, 2017