Balder Dendievel

Bio.

BALDER DENDIEVEL (°2002) zette als telg van een muzikaal gezin zijn eerste stappen op viool toen hij vier jaar oud was. Op vijfjarige leeftijd schakelde hij over naar hobo. Na studies aan het Stedelijk Conservatorium Brugge, de!Kunsthumaniora Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de klas van Luk Nielandt, werd Balder in oktober 2019 toegelaten aan de prestigieuze Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn. Daar volgt hij lessen hobo en althobo bij prof. Dominik Wollenweber, solo-althoboïst bij de Berliner Philharmoniker. Aanvullend studeert hij daar ook historische hobo bij Antje Thierbach. Hij is veelzijdig actief als solist en orkest- en kamermusicus, op zowel moderne als historische hobo.

 

Balder werd uitgenodigd door onder andere het Symfonieorkest van de Munt, het Nationaal Orkest van België, het orkest van Opera Ballet Vlaanderen, Symfonieorkest Vlaanderen, Brussels Philharmonic, Elbipolis Barockorchester Hamburg, barokorkest Aris & Aulis en Concerto Brandenburg. Als solist was hij reeds te horen in concerti van Bach, Marcello, Vivaldi, Mozart en Richard Strauss met o. a. Nuove Musiche en Frascati Chamber Orchestra. Als kamermusicus verleent Balder zijn medewerking aan verschillende projecten in wisselende bezettingen, o. a. bij Terra Nova Collective, I SOLISTI en eigen producties. Hij is te horen op CD’s van Vocaal Ensemble Reflection, I SOLISTI, Young Belgian Talent en Terra Nova Collective. Ook de moderne klassieke muziek ligt Balder na aan het hart: hij creëerde verschillende nieuwe werken en grote 20ste eeuwse werken voor hobo, zoals de Sequenza VII van Luciano Berio, behoren tot zijn repertoire.

 

Balder won prijzen in verschillende regionale wedstrijden zoals ‘Vlamo’, ‘Sonatina’ en ‘Jonge Solisten aan Zee’. Hij werd finalist van de ‘Young Belgian Talent’-wedstrijd en in 2018 won hij als jongste kandidaat de ‘Honda Competition for Classical Music’, een wedstrijd tussen de Belgische conservatoria. Het finalerecital was live te horen op Musiq3. Op de International Anton Rubinstein Chamber Music Competition in Düsseldorf ontving Balder samen met Jappe Dendievel en Anne Fuhrmann als trio de prijs voor beste uitvoering van een werk van W.A. Mozart. Voor zijn reeds afgelegde parcours kreeg hij het ‘Gouden Label Jong Talent’ van het magazine Klassiek Centraal. 

 

Sinds september 2020 mag Balder zich NextGeneration Artist noemen bij de I SOLISTI ACADEMY. I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp biedt jonge artiesten binnen dit traject alle kansen om zichzelf muzikaal en artistiek verder te ontwikkelen. Zo krijgt hij de ruimte om zijn eigen projecten uit te werken en mag hij het podium delen met het ensemble. Als kunstenaar die graag over de grenzen van zijn eigen discipline heen kijkt, creëerde hij in juni 2022 onder coaching van I SOLISTI zijn eigen voorstelling Metamorfosen, met (nieuwe) muziek, vertelster en live zandkunst.